Federația Națională Mine Energie a transmis un comunicat prin care își exprimă revolta în legătură cu afirmațiile publice ale organizației de mediu Greenpeace, vizavi de Complexul Energetic Oltenia.
În opinia FNME, ONG-ul de mediu a luat în calcul, la analiza făcută, anul 2020, când compania a fost afectata de pandemie,când salariații au fost în șomaj tehnic dar și când CEO a avut un minim istoric în privința producerii de energie.
De altfel, în comunicatul FNME se pun întrebări retorice despre nivelul de poluare din Olanda, Germania și Polonia, care furnizează energie pe cărbune. Potrivit FNME, emisiile de CO2 ale României sunt acum chiar la jumătatea lui 1990. Cu toate acestea, spune FNME, Greenpeace vrea că România, una dintre cele mai sărace din UE, sa facă cel mai mare efort in procesul de decarbonare. Asta chiar daca consecința va fi pierderea a mii de locuri de muncă, sărăcirea populației și migrarea românilor.
Reamintim că o analiză făcută de Greenpeace România a descoperit că planul de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia, în valoare totală de peste 1,3 miliarde de euro, duce la creșterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% în 2030 și contravine principiilor de acordare a fondurilor europene. Greenpeace a anunțat că va solicita Comisiei Europene deschiderea unei anchete și a sesizat autoritățile responsabile din România.