27.6 C
Județul Gorj
sâmbătă, septembrie 7, 2024
- Advertisment -
AcasăEconomieSchimbări majore pe piața imobiliară din Gorj

Schimbări majore pe piața imobiliară din Gorj

Piața imobiliară din România a fost influențată, la rândul ei, de pandemie, în ultimele luni, ca de altfel toate celelalte aspecte ale vieții de zi cu zi. Virusul a reușit ceea ce era de neconceput pentru mulți cu câteva luni în urmă: i-a făcut pe numeroși români să aprecieze viața la sat, traiul mai liniștit, autogospodărirea și reîntoarcerea la simplitate, sub toate formele ei.

Valul schimbărilor a debutat cu achiziționarea cu frenezie a făinii și pachetelor de drojdie, cu precădere de către cei care nu făcuseră vreodată nici măcar clătite fără rețetă, dar instinctul de conservare și mania cumpărăturilor au fost mai puternice. După ce lucrurile s-au mai calmat, oamenii au început să conștientizeze la modul serios și realist că o idee bună este să ai o soluție de rezervă și în ceea ce privește locuința, nu doar să cumperi cu frenezie hârtie igienică și antitermice fără prescripție medicală. Așa a apărut un brusc interes pentru terenuri și căsuțe bătrânești în mediul rural. Agențiile imobiliare înregistrau deja la începutul anului numeroase cereri de la orășeni care își doreau parcele de teren sau chiar imobile în comunele apropiate de orașe, acolo unde prețurile erau mai mici față de mediul urban și nici naveta nu constituia o problemă deosebită, fiind pe o distanță mică. Valul de interes în imobiliare a luat astfel o nouă direcție, tot mai mulți apreciind locurile pitorești, rupte pe cât posibil de lume. Nici Gorjul nu a rămas mai prejos, cu atât mai mult cu cât meleagurile noastre sunt renumite pentru frumusețe, iar tradițiile nu au fost încă uitate. Conform agenților imobiliari, cererile pentru case sau terenuri la țară în județul nostru au crescut în 2020 cam cu 20 % față de anii anteriori. Cumpărătorii caută terenuri pretabile pentru construcția de locuințe sau chiar case bătrânești, locuibile sau nu. Avantajele achiziționării unor astfel de locuințe vechi este că ele sunt deja branșate la curent și apă, în majoritatea cazurilor, iar unele chiar și la rețeaua de gaze și la canalizare, iar noii proprietari nu trebuie să mai piardă timpul și banii cu deschiderea partidelor la utilități. Concret, un teren pretabil construirii de locuințe în mediul rural poate fi achiziționat cu până la 10.000 euro, iar o casă cu aproximativ 20-25.000 euro. De remarcat este faptul că unele comune au făcut investiții remarcabile în infrastructură în ultimii ani, punând la dispoziție localnicilor mai multe facilități decât în mediul urban. În plus, orașe care cu ani în urmă nu prezentau un interes deosebit, acum sunt foarte ofertante, gen Rovinari și Turceni, unde investitorii atrași de către autoritățile locale au schimbat viețile oamenilor în bine.

De remarcat este faptul că telemunca a dat un imbold nesperat și companiilor furnizoare de Internet și cablu, care au extins rețelele de fibră optică pentru a face față cererilor tot mai numeroase din mediul sătesc.

Similare:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Recent Comments