16.7 C
Județul Gorj
marți, septembrie 10, 2024
- Advertisment -
AcasăEconomieDe ce-ar vrea Weber să ”bubuie” Planul de restructurare CEO?!

De ce-ar vrea Weber să ”bubuie” Planul de restructurare CEO?!

Mihai Weber, deputatul PSD Gorj, președinte al Comisiei pentru controlul SIE, gestionează informații cu caracter  clasificat, secret sau strict secret, în virtutea funcției pe care o deține într-una dintre cele mai importante comisii parlamentare. Deși cunoaște foarte bine riscul unui incident de securitate în cazul declasificării accidentale sau voite a  unor informații secrete, într-un demers populisto-ipocrit deputatul PSD încearcă să alarmeze și să inoculeze un climat de nesiguranță în rândul angajaților Complexului Energetic Oltenia.

Deputatul PSD Gorj  a rămas în logica de campanie electorală bazată de răspândirea de informații false sau parțial adevărate și, într-o postare pe o rețea de socializare, induce ideea că Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia se referă la disponibilizări de personal, de aceea este secret. Acest lucru se întâmplă în contextul în care președintele Directoratului CEO , Daniel Burlan, a precizat deja că planul nu prevede disponibilizări de personal, dimpotrivă. Deja au fost făcute demersurile necesare pentru încadrarea de personal, 60 de posturi urmând a fi ocupate prin intermediul Agenției Județeane pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj. În atare condiții, postarea deputatului Weber nu face decât să certifice faptul că îl apasă o oarecare disperare în contextul apropierii campaniei electorale.

De ce PSD n-a salvat ”șandramaua”?

Guvernele PSD nu au reușit să găsească nicio soluție pentru salvarea companiei, dimpotrivă au reușit să înregistreze pierderi istorice în timpul în care președinte al directoratului companiei a fost numit un vicepreședinte PSD Gorj , Laurențiu Ciurel.  Nici pe vremea premierului PSD-ist la acea vreme, deputatul de Gorj – Victor Ponta, nu s-a reușit salvarea ”șandramalei”, așa cum a numit CEO, într-o intervenție publică, însuși premierul Ponta. Acum, în plină pandemie, Guvernul PNL a acordat  companiei un ajutor de stat consistent, lucru care se pare că provoacă unele coșmaruri reprezentanților PSD. Nici strategii viabile, nici ajutoare de stat, nici fonduri europene nu au putut atrage guvernele PSD pentru salvarea CEO și nici acum Mihai Weber sau vreun lider PSD nu au reușit să explice de ce nu s-a reușit în atâția ani și într-un context economic favorabil să se găsească soluții. Nu răspund la aceste întrebări, devenite retorice, dar se împiedică de câteva informații clasificate conținute de planul de ajutorare a companiei , document elaborat de Guvern și care se află la Comisia Europeană.

Burlan: Sunt elemente confidențiale, securizate

Complexul Energetic Oltenia este o companie strategică a României, cu un rol crucial în asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică  a țării. Fiind o entitate care are strânsă legătură cu securitatea națională, este evident că și documentele privind strategiile economice ale acestei entități sunt confidențiale.  CEO va începe un proces de modernizare și dezvoltare a unor capacități noi de producție prin diversificarea resurselor, celor pe bază de cărbune urmând să le fie adăugate soluții mai puțin sau deloc poluante precum unități de producție pe bază de gaze naturale și parcuri fotovoltaice. Toate aceste investiții noi sunt prevăzute în Planul de decarbonare care se va desfășura pe perioada 2021 – 2026. Președintele Directoratului CEO – Daniel Burlan a precizat, zilele trecute, la un post local de televiziune care sunt motivele pentru care nu toate informațiile conținute în planul de restructurare  și redresare pot fi sate publicității. Unele țin de securitatea națională, cum sunt studiile privind rețelele, locurile de amplasa altele de chestiuni privind concurența.  Burlan a explicat, la un post local de televiziune,  că în planul de redresare ”sunt elemente confidențiale (…) vorbim de venituri, vorbim de strategia de piață, cum evoluăm, cât vindem pe PZU, cât vindem pe piața de echilibrare, pe piețele la termen, vorbim de prețul cu care vindem. Vorbim de un venit de care concurența nu ar trebui să știe. Vorbim despre studii de fezabilitate, iar acolo avem costuri, locațiile unde se amplasează acele parcuri fotovoltaice, care este traseul conductelor de gaze care alimentează grupurile. (…) Acestea sunt elemente care nu pot fi făcute publice. În schimb tot ce este de interes local, de interes social au fost prezentate sindicatelor și decidenților care pot să determine Comisia Europeană să dea credit acestui Plan de restructurare”.

Weber #insistă

Deși atât reprezentanții Guvernului, cât și administrația companiei au dat publicității informațiile conținute în Planul de restructurare iar Weber știe că acest plan este singura șansă de supraviețuire a Complexului Energetic Oltenia, deputatul PSD susține că documentul este ținut secret, iar oamenii vor să știe ”cât de mult le vor fi afectate viețile în urma punerii în practică a Planului de restructurare și decarbonare pentru CE Oltenia” motiv pentru care a adresat o interpelare ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în care întreabă motivul pentru care acest document este ținut secret”.  Cum deja decidenții au explicat ce fel de informații conținute în plan sunt secretizate, iar Mihai Weber este șeful comisiei de control SIE din Camera Deputaților, nu putem  să înelegem decât că fie deputatul de Gorj nu a înțeles nici până acum cu ce se ocupă comisia al cărei președinte este, fie este autorul unui demers populisto-politicianist.

Andrei Sofianu

Similare:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Recent Comments