-0.2 C
Județul Gorj
joi, decembrie 12, 2024
- Advertisment -
AcasăEconomieCartel Alfa, în sprijinul CEO! Iordache și Hossu cer CSAT să apere...

Cartel Alfa, în sprijinul CEO! Iordache și Hossu cer CSAT să apere sistemul energetic național

Președintele CNS Cartel ALFA, Bogdan Iuliu HOSSU, a transmis  o scrisoare deschisă către premierul Ciucă prin care solicită ca toate deciziile din sistemul energetic național să fie luate în CSAT. O solicitare similară a venit din partea senatorului de Gorj, Ion Iordache. Acesta a transmis un memoriu președinției, CSAT, Guvern și Ministere în care le propune o serie de soluții care să salveze independența energetică a României.
Iată Memoriul senatorului Ion Iordache:
Memoriu pentru salvarea sistemului energetic național- 25.07.2022 Către

Consiliul Superior de Apărare al Țării

Președintele României, Klaus Iohannis

Premierul, Nicolae Ciucă

Ministrul Energiei, Virgil Popescu

Complexul Energetic Oltenia

Domnilor, în mâinile voastre este independența României și salvarea românilor de sărăcie, frig și întuneric! Vă rog să vă opriți pentru 5 minute din activitatea curentă și să citiți acest document întocmit cu sprijinul celor mai buni specialiști din domeniul energetic!

România se pregătește să înfrunte o criză energetică fără precedent, deși are la îndemână toate resursele să o prevină!

Ministrul energiei vorbește despre raționalizare și oprirea alimentării cu energie electrică unui popor care nu și-a revenit după restricțiile de dinainte de revoluție.

Nu înțelegem de ce pregătim psihologic populația să înghețe de frig în case, la iarnă, pe întuneric, de ce oferim false soluții la creșterea prețurilor la energie, de ce importăm zilnic energie  electrică în condițiile în care, cu eforturi minime, putem produce energie suficientă pentru consumul țării, în orice anotimp.

Nu înțelegem DE CE statul român compensează facturile la energie în loc ca cele 3 miliarde de lei să fie investite în producția de energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia și astfel prețul plătit de consumatori să fie mai mic decât prețul actual plafonat.

Războiul dus de Rusia în Ucraina a pus Europa într-o situație fără precedent și este responsabilitatea noastră să diminuăm impactul pe care această criză îl are deja asupra românilor.

Am pregătit o listă cu măsuri pe termen scurt la care Guvernul poate apela și care ar transforma România într-o țară complet independentă energetic și care are mijloacele să ajute și țările europene înzestrate cu mai puține resurse.

Concret, măsurile propuse în lista atașată sunt gândite de specialiști cu o vastă experiență în producerea și vânzarea de energie, iar efectele aplicării lor ar duce la scăderea imediată a prețului energiei electrice și ar aduce independență energetică României într-o perioadă extrem de tensionată.

Starea de fapt în Sistemul Energetic Național(SEN)

Prețul în bursă la energia electrica la producători a crescut în ultimii 10 ani de cca 8 ori. Poate o creștere cu 50-100% este explicabilă, dar în niciun caz cu 800%.  De la 153 lei /MW la 1200 lei MW există o diferență pe care nimeni nu o poate explica. Pot fi făcute diferite speculații, dar adevarul este că ANRE și Transelectrica (unde funcționează Dispeceratul Energetic Național) nu fac nimic pentru a cere explicații distribuitorilor și producătorilor pentru lucrurile așa-zis inexplicabile care se întamplă în SEN.

Principalii producători sunt ai statului :

-Hidroelectica produce cu un cost de cca 140 lei. Costul real este de max.100 ron/ MW, dar își majorează la maxim cheltuielile, deși vinde între 250 și 1500 ron/MW pe bursa.

– Cernavodă produce cu cca 200 ron/MW. Vinde cu 400-1500 ron/MW.

– C E Oltenia produce cu 600 ron/MW (din care 400 ron este prețul mediu al unui certificat de CO2). Vinde între 200 ron și 1200 ron/MW.

– Petrom  și producătorii pe gaz nu publică cifrele reale cu adevaratele costuri, dar la prețul actual al gazului, sunt de departe cei mai scumpi producători (costuri de aproximativ 800 ron/MW). Nu există niciun motiv să produci pe gaz azi, costul gazului este mai mare uneori decât prețul energiei pe care o produci cu gazul respectiv. Adevaratele profituri le fac din servicii de sistem (adică echilibrarea SEN când regenerabilele cad brusc din cauza opririi vântului sau dispariției soarelui).

– Regenerabilele, deși o putere instalata considerabilă (ar putea acoperi teoretic tot consumul), nu pot oferi o energie continuă în bandă. Asta pentru că Guvernele anterioare și ANRE, fiind extrem de generoase cu cerificatele verzi, i-au ajutat să amortizeze rapid cheltuielile, producând extrem de puțin. România are putere instalată la fotovoltaice mai mare ca Portugalia sau Grecia, care au 300 de zile însorite pe an.

Daca bursa ar fi inundata cu 600-1000 MW, prețul energiei ar scădea instantaneu și considerabil. Singurul producator care ar putea face asta cu energie de bază (și nu doar în anumite momente), daca ar fi lăsat, este CEO. La fel se întâmpla și până în 2015, când de câte ori prețul creștea, porneau 1-2 grupuri și bursa se tempera imediat.

Este de neexplicat lupta actuală a Ministerului Energiei pentru închiderea ireversibila (de fapt vinderea la fier vechi) a unora dintre cele mai profitabile grupuri pe cărbune din Europa. Ministerul nu e de acord nici măcar să le conserve, deși Germania și Mare Britanie au repornit grupuri aflate în rezervă de 9 ani. Centrala de la Rovinari este unicat, este construită strategic, alimentată direct de la 5 cariere, extrem de flexibilă, poate funcționa în condiții de avarie de sistem, seism, bombardament etc. A fost vârf de gamă, majoritatea centralelor pe carbune din Europa sunt mai puțin fiabile și rentabile.

Măsuri pe termen scurt pentru scăderea prețului la energie prin repornirea CEO.

Daca CEO ridică puterea de la 800-1000 MW, la 1800 MW, efectul imediat ar fi reducerea drastică a prețului la energie pe bursă. Săptămâna trecută s-a vândut energie cu 3900 ron/MW(media prețului în 2015 a fost 153 ron/MW).

Statul trebuie să ia măsuri ca CE Oltenia să funcționeze ca centrală de bază, așa cum este și Nuclearelectrica, iar într-o perioadă de criza să nu se mai dea ordine de creștere sau descreștere a producției de către dispecerul național. De exemplu, acum funcționează cu 4 grupuri care ar putea produce 1300 MW, dar prin ordin de dispecer se scade energia produsa la 1000 MW! Când grupurile sunt încărcate la 90% din capacitate, se funcționează la randament maxim și consumul de cărbune scade.

CEO are în componență 11 grupuri energetice:

-3 în Rovinari

-4 în Turceni

-2 în Ișalnița

-2 în Craiova

Punerea în rezervă de capacitate a grupurilor oprite, respectiv grupul 3 Turceni și 8 Ișalnița, astfel încât să asigure continuitatea în alimentarea cu energie electrică a sistemului energetic național în caz de oprire accidentală a celorlalte grupuri.

Cele 9 grupuri ramase ar putea asigura ușor o putere de 2000 de MW, ele fiind apte pe termen scurt-mediu să funcționeze in corpore cu urmatoarele condiții:

  1. Reangajarea personalului calificat care a fost pensionat, îndepartat, pe durata crizei energetice. Contractele de muncă ar fi pentru o perioadă determinată în care s-ar putea asigura pregătirea angajaților mai tineri, lipsiți de experiență și calificare.
  2. Asigurarea unui flux de cărbune pentru un consum de cca 100 mii de tone pe zi:

Rezolvarea problemei Carierei Roșia. Se poate elibera o autorizație provizorie pentru 3 luni. O altă soluție ar fi emiterea unei Hotărâri de Guvern, fundamentată pe criza energetică actuală, care poate să garanteze funcționarea acestei cariere până la judecarea procesului pe fond.

-Rezolvarea urgentă, prin implicarea directă a Ministerului Energiei, a exproprierilor necesare pentru carierele Roșia, Roșiuța, Tismana, Jilț. Guvernul a blocat creșterea producției de cărbune prin întârzierea nejustificată a documentațiilor depuse la diferite ministere avizatoare pentru deblocarea fronturilor de lucru în așteptarea OUG privind decarbonarea care interzice licențierea noilor exploatări de cărbune.

– Achiziția imediata a stocurilor de carbune de la carierele private, pâna la rezolvarea problemelor de exproprieri. Prin OUG, Guvernul poate dispune utilizarea cantităților de carbune care pot fi extrase de la microcarierele din județul Gorj și care ar putea livra peste 100.000 tone /luna. Astfel, până la intrarea în iarnă, CEO ar putea avea în depozite o cantitate suplimentară de cărbune de 700.000-900.000 tone.

  1. O altă problema majora este apa de pe Jiu care asigura răcirea cazanelor energetice. Aici tot statul trebuie să intervină ca în perioada de secetă barajele de pe Jiu să rămână deschise pentru ca debitul necesar răcirii să fie cel optim.

Intervenția în regim de urgență pentru mărirea capacității de stocare a apei din lacurile de acumulare care deservesc termocentralele, acestea au un grad de colmatare de peste 55%.

  1. Asigurarea urgentă a necesarului de consumabile! Până în luna noiembrie trebuie să fie asigurate, în cantitățile solicitate de centrale, următoarele :

-materiale, piese de schimb și echipamente (tablă, covor bandă cauciuc, tamburi, role, motoare, acționări, reductoare, rulmenți, țevi, armături, aparataj electric și AMC, etc)

-reactivi chimici, calcar, uree,

-lubrifianți (uleiuri, vaseline, aditivi)

-motorină pentru locomotive și utilaje

-servicii de întreținere echipamente și utilaje

-gaze naturale și păcură pentru pornirea cazanelor și functionarea în cazul apariției unor incidente în funcționare.

  1. O povară care generează costuri foarte mari pentru cmpanie sunt și activele sociale, acestea trebuie transferate UAT-urilor la valoarea de inventar în cel mai scurt timp posibil.

Sistemul energetic național poate fi salvat și numai de Gorj, dar soluții similare pot fi aplicate și în Hunedoara, cu rezultate imediate în favoarea României!

Toate măsurile propuse de specialiști în lista de mai sus se pot implementa pe termen foarte scurt, produc puține cheltuieli raportate la câștigul imediat, salvează o industrie și ajută românii!

Ca să aplici aceste măsuri trebuie să-ți iubești țara și să ții cont de interesele ei!

Dacă alegeți să vindeți Complexul Energetic Oltenia la fier vechi, distrugeți orice șansă ca România să rămână un stat independent și prosper! Renegociați PNRR, stabiliți un calendar rezonabil și realist pentru decarbonare, aruncați la gunoi planul de restructurare al companiilor miniere până reușiți să puneți ceva în locul lor și nu transformați românii în sclavi!

Ion Iordache, senator”

Iată scrisoarea Cartel Alfa:

„Scrisoare deschisă
 
Confederația Naționala Sindicală „Cartel ALFA”, în numele membrilor de sindicat, dar și a cetățenilor care ni se adresează constant cu crescută disperare, având în vedere:
 
❌Lipsa de coerență decizională a Guvernului în ceea ce privește politica energetică națională, inclusiv simpla recunoaștere a faptului că Romania, economia și cetățenii săi sunt confruntați cu o criza energetică fiind o sursă de confuzie și declarații contradictorii pentru membrii guvernului;
 
❌Lipsa unor măsuri concrete de stopare a creșterii preturilor energiei, deși propuneri argumentate au fost înaintate guvernului de către partenerii sociali încă de la începutul anului. Tot atunci a fost constituit Comitetul interministerial cu misiunea de a identifica soluții la criza prețurilor din energie. După trei reuniuni în februarie nu se mai știe nimic de activitatea acestuia. În schimb, guvernul adoptă măsuri care, după toate semnalele, conduc la adâncirea situației actuale, cu efecte asupra inflației în creștere galopantă, cât și oprirea unităților economice și pierderea accelerată a numeroase locuri de muncă;
 
Constată necesitatea adoptării unor măsuri urgente, printre care enumerăm:
 
☑️Stoparea procesului de disponibilizări de la Complexul Energetic Oltenia și repornirea imediată a grupurilor energetice de la CEO pe cărbune;
☑️Resetarea pieței energiei, inclusiv prin anularea tuturor contractelor de energie care nu se află în derulare.
☑️Reglementări clare impotriva speculei energetice;
 
Domnule Prim Ministru,
În speranța că veți conștientiza în sfârșit gravitatea situației și a consecințelor acesteia pentru economie și cetățeni și că vă aflați într-o poziție în care reprezentați interesele întregii populații și structuri economice, nu al unor influenți speculatori care urmăresc îmbogățirea proprie, Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” vă solicită:
 
➡️Declararea de către Guvern a STĂRII DE URGENȚĂ în domeniul energetic;
➡️Convocarea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social (CNT-DS) pentru identificarea măsurilor urgente;
➡️Convocarea CSAT pentru luarea deciziilor în baza propunerilor CNT-DS.
 
Bogdan Iuliu HOSSU,
Președinte CNS Cartel ALFA”
Similare:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Recent Comments