România trece printr-o perioadă dificilă din punct de vedere energetic. După ce Virgil Popescu, fostul ministru al Energiei, a făcut numai greșeli privind dezvoltarea energetică a României, Sebastian Burduja, actualul ministru, face tot posibilul să repare problemele create de acesta.
Sebastian Burduja este de părere că România, şi nu doar România, se confruntă cu o “trilemă energetică”.
“Pe de o parte, siguranţă, şi eu numesc asta România sigură, în care ne asigurăm securitatea, resurse energetice, dar, pe de altă parte, e România verde, deci o energie cât mai curată. Şi, în al 3-lea rând, România competitivă, deci un preţ al energiei cât mai redus. Cu această trilemă, repet, nu ne confruntăm doar noi, se confruntă orice economie de piaţă liberă, orice economie europeană, în principal”, declara Burduja, la începutul mandatului sau, fiind citat de Agerpres.
Din punctul său de vedere, principala datorie a României este de a asigura securitatea energetică pentru cetăţenii ei. Asta, din perspectiva sa, înseamnă că trebuie să se insiste pe producţia autohtonă de energie din surse diversificate şi, de asemenea, pe acces la surse externe cât mai diverse, pentru a nu depinde de un singur furnizor”, a explicat ministrul.
Al doilea deziderat, stabilit la nivel european, ar fi cel legat de energia verde, iar România se numără printre statele care şi-au îndeplinit ţinta Fit for 55.
„Al 2-lea deziderat, şi n-avem cum să-l ignorăm, pentru că el este stabilit la nivel european, la nivel global, este energia verde. Asta a însemnat, mai ales în trecut, şi un cost mai mare al energiei. Sigur că noile tehnologii au însemnat şi acces la un cost mai scăzut pentru tehnologiile verzi. România este printre statele care şi-au îndeplinit ţinta Fit for 55. Asta înseamnă că minimum 24% din producţia internă de energie este din energie verde, dar bineînţeles că avem marea provocare de a atinge neutralitatea climatică la nivelul anului 2050 şi asta este o provocare nu doar pentru noi ci şi pentru toate ţările care au aderat la acest acord şi care au în vedere abordarea provocărilor legate de schimbările climatice. România este norocoasă din acest punct de vedere, pentru că avem un potenţial al energiei verzi foarte ridicat, de la zona de hidro până la energie solară, energie bazată pe hidrogen, unde România este printre statele care au o cercetare foarte competitivă şi, nu în ultimul rând, energie eoliană”, declara acesta încă de la începutul mandatului.
A treia componentă importantă și vizibilă pentru acesta, a continuat el, este partea de competitivitate, în condiţiile în care cu toţii ne-am dori „o energie cât mai ieftină, cât mai curată şi cât mai sigură”.
Când vine vorba de competitivitate se face referire la mediul privat.
“Avem industria românească care depinde de preţul la energie, mai ales marii producători industriali sunt producători care au în structura de costuri costul cu energia de 80-90%. Şi am văzut cu toţîi că, în momentul în care n-au mai avut acces la gaz ieftin, de exemplu, au trebuit să închidă. E cazul combinatului de la Slobozia şi nu numai. Deci, avem nevoie de un preţ competitiv şi, pe de altă parte, pentru consumatorii casnici avem nevoie de un preţ cât mai scăzut, având în vedere dinamica globală. Sigur, în perioada recentă tendinţa este de reducere a acestor costuri, dar suntem atenţi la modul în care îi sprijinim pe români. Şi Guvernul trecut a luat măsuri pentru sprijinirea românilor care au nevoie de acest ajutor, în contextul în care au crescut costurile cu energia electrică şi cu gazul”, a mai completat Burduja.
- Advertisment -