19.5 C
Județul Gorj
joi, iunie 13, 2024
- Advertisment -
AcasăSocialZeci de sancțiuni aplicate de ITM Gorj!

Zeci de sancțiuni aplicate de ITM Gorj!

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au efectuat în perioada 13-17 mai 2024 un număr de 74 controale care au vizat atât domeniul relațiilor de muncă, cât și domeniul securității și sănătății în muncă. Au fost aplicate 28 sancțiuni contravenționale în valoare de 242.500 lei.

“Pentru neconformitățile constatate în urma controalelor, inspectorii de muncă au dispus 93 măsuri obligatorii în vederea intrării în legalitate.

Un angajator cu sediul social în comuna Plopșoru, având domeniu de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, a fost sancționat cu suma de 80.000 lei pentru folosirea în activitate a patru persoane fără încheierea în prealabil a unui contract individual de muncă. Angajatorul în cauză a fost depistat pe raza Municipiului Târgu-Jiu.

Un alt angajator cu sediul în comuna Scoarța, având domeniu de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale a fost sancționat cu suma de 20.000 lei pentru primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii. Angajatorul în cauză a fost depistat pe raza Municipiului Târgu-Jiu.

De asemenea, în perioada 14-17 mai 2024, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj s-a desfășurat Campania națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activitatea în centre comerciale în domeniile: Cultivarea plantelor pentru înmulțire(inclusive cultivarea plantelor ornamentale” –cod CAEN 0130; Activități de pompe funebre și similare” – cod CAEN 9603; Comerț cu amănuntul al florilor, plantelor și semințelor, Comerț cu amănuntul al animalelor de companie și a hranei pentru acestea, în magazine specializate” – cod CAEN 4776 și Comerț cu ridicata al florilor și plantelor” –cod CAEN 4622. Au fost verificați 11 angajatori, fiind aplicate 3 sacțiuni contravenționale în valoare de 18.000 lei și dispuse 2 măsuri de remediere a deficiențelor constatate.

Obiectivele urmărite pe parcursul desfășurării campaniei:

-identificarea și verificarea agentilor economici care care activează în domeniile sus-menționate;

-eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare;

-creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă și securităţii şi sănătăţii în muncă.

Romanescu George Octavian, Inspector-Șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj: „Atragem atenția tuturor angajatorilor asupra faptului că, potrivit prevederilor Legii numărul 53/2003, Codul Muncii, primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată. Vom face în continuare toate demersurile necesare pentru aplicarea unitară de către angajatori a prevederilor legale în domeniile de competență.””, transmit reprezentanții ITM Gorj.

Similare:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Recent Comments