Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au efectuat în perioada 15-19 aprilie 2024 un număr de 47 controale care au vizat atât domeniul relațiilor de muncă, cât și domeniul securității și sănătății în muncă. Au fost aplicate 30 sancțiuni contravenționale în valoare de 176.000 lei. Pentru neconformitățile constatate în urma controalelor, inspectorii de muncă au dispus 152 măsuri obligatorii în vederea intrării în legalitate.
“Pe parcursul anului 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj derulează „Campania naţională de supraveghere a pieţei produselor industriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii”, conform Programului sectorial pentru anul 2024, coordonat de către Comisia Europeană.
Inspectorii de muncă urmăresc, în cadrul campaniei, verificarea implementării de către producători, importatori şi distribuitori a prevederilor actelor normative, sesiuni de informare și conștientizare producători, importatori și distribuitori cu privire la importanța respectării cerințelor privind introducerea și punerea la dispoziție pe piață a produselor industriale, aflate în domeniul de competență al Inspecției Muncii. Acţiunile de îndrumare şi control se adresează producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor, inclusiv site-urilor de vânzări on-line şi se derulează în trimestrele I-IV din anul 2024.
Urmărind realizarea obiectivelor cuprinse în campanie, în primul trimestru al anului 2024, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 18 controale la agenții economici care comercializează produse din categoria echipamentelor de muncă folosite în agricultură și silvicultură (motocoase, tocătoare resturi vegetale, motofierăstraie etc.), fiind verificată conformitatea a 55 de produse. În urma verificărilor, nu au fost depistate neconformități.
Acțiunile de verificare vor continua pe tot parcursul anului, asigurându-se astfel monitorizarea continuă a produselor introduse și puse la dispoziție pe piață, astfel încât acestea să respecte prevederile legislației în materie.
Romanescu George Octavian, Inspector-Șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj: „Atragem atenția asupra faptului că, potrivit dispozițiilor Hotărârii Guvernului numărul 300/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru șantierele temporare sau mobile, cu modificările și completările ulterioare, coordonarea în materie de securitate și sănătate trebuie să fie organizată atât în fază de studiu, conceptie și elaborare a proiectului, cât și pe perioada executarii lucrărilor (articolul 5), iar desemnarea coordonatorului în materie de securitate și sănătate pe durata elaborarii proiectului lucrării trebuie să se facă înainte de începerea fazei de elaborare a proiectului lucrării (articolul 53). Nerespectarea dispozițiilor sus-menționate atrage sancționarea cu amendă contravențională de la 4000 la 8000 lei, potrivit articolului 70 din actul normativ menționat.”, transmite ITM Gorj.