21.9 C
Județul Gorj
vineri, septembrie 22, 2023
- Advertisment -
AcasăSocialTradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt pomeniți în fiecare an pe 29 iunie și reprezintă una dintre cele mai importante sărbători, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

În ziua de 29 iunie, în care sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel, creștinii ortodocși respectă anumite tradiții, obiceiuri și superstiții.
Potrivit credinței populare, începând cu această zi, cucul și privighetorile nu mai cântă. Se spune că nucile și alunele vor fi viermănoase dacă tună și fulgeră în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Se spune că Sânpetru pocnește din bici în această zi, iar scânteile care apar devin licurici. Aceștia îi călăuzesc pe călătorii rătăciți prin pădure sau pe drumuri de munte.
În această zi se respectă tradiția Moșilor de Sânpetru, pentru a avea spor în casă. Se sfințesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci și acrișoare. ceste ofrande se împart apoi celor nevoiași.
Oamenii pistruiați trebuie să se spele cu apă pe față la miezul nopții, atunci când va cânta cocoșul. În acest fel, pistruii nu se vor mai înmulți, potrivit tradiției.
În această zi este bine ca oamenii să împartă mere dulci și miere prietenilor și vecinilor.
Ce nu este bine sa facă credincioșii pe 29 iunie
În ziua de 29 iunie nu se spală, nu se coase și nu se lucrează. Se spune că cei care nu respectă aceste interdicții vor atrage forțele necurate. Nu se lucrează la câmp.
Nu este bine să scuturi merii până pe 29 iunie, altfel poate cădea grindina peste holde.
În tradiția populară se amintește de sărbătoarea lupilor. Nu se pun capcane. Lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru a fi îmblânziți și pentru a nu fura vitele din gospodării.

Similare:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Recent Comments