În timpul controalelor efectuate în perioada 20-30.04.2023, de către inspectorii DSVSA Gorj, au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale, reprezentând 9 amenzi în cuantum de 54.800 lei, unor operatori/persoane fizice din localitățile Baia de Fier, Bâlteni, Polovragi, Stănești, Tismana și Urdari, astfel:
– 10.000 lei la o brutărie, pentru: nerespectarea normelor de igienă în spațiul de depozitare a materiilor prime, în holul de acces în unitate şi în zona vestiarelor; neîntreținerea echipamentelor tehnologice (prezentau zone de uzură ce afectează eficienţa igienizării);
– 10.000 lei la o carmangerie, pentru fabricarea şi comercializarea unui produs fără respectarea cerințelor de etichetare prevăzute de Reg. (CE) nr. 1169/2011, cu modificările și completările ulterioare;
– 10.000 lei la un restaurant, pentru încălcareanormelor sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor privind depozitarea diferitelor sortimente de mezeluri şi brânzeturi feliate în recipiente fără capac şi fărădate de identificare privind sortimentul, data felierii, valabilitatea;
– 10.000 lei la un restaurant-pensiune, întrucât: spațiile frigorifice nu erau identificate cu privire la natura/sortimentul/categoria de produse depozitate; nu se monitoriza temperatura de depozitare; întreținereadefectuoasă a spațiilor şi suprafețelor (pereți şi conducte cu acumulări de murdărie, rafturi ruginite, paviment cu porțiuni degradate); depozitarea unor produse alimentare direct pe paviment; chiuvete fără facilități; lipsa documentelor DDD şi a celor de derulare a programului de autocontrol;
– 10.000 lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea nesectorizată a produselor alimentare congelate (carne de pasăre, semipreparate din carne şi pește în același spațiu frigorific). Sancțiune complementară: reținerea oficială a cantității totale de 1,805 kg produse din carne, în valoare totală de 40,115 lei, cu destinarea către neutralizare;
– 1.200 lei la un restaurant, pentru neîntocmireagraficelor de monitorizare a temperaturii de depozitare a produselor în aparatura frigorifică;
– 1.200 lei la o rulotă snack-bar, pentru desfășurareaactivității de alimentație publică fără a deține document de înregistrare sanitară-veterinară şi pentru siguranțaalimentelor;
– 1.200 lei unei persoane fizice, pentru comercializarea de produse lactate provenite din gospodăria proprie fără a deține document de înregistrare sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor;
– 1.200 lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea unor produse alimentare direct pe paviment (apă minerală, băuturi răcoritoare), fără facilități igienice de protecţie.