15.7 C
Județul Gorj
miercuri, mai 22, 2024
- Advertisment -
AcasăEconomieOMW Petrom: România, importator net de energie!

OMW Petrom: România, importator net de energie!

Piața de energie din România poate să fie controlată de stat pentru că acesta este acționar majoritar la producătorii de energie autohtoni. În loc să crească producția de energie produsă pe bază de cărbune și să crească veniturile Complexului Energetic Oltenia, statul român continuă să omoare cărbunele (fără să-i ceară oficial nimeni) și să crească importurile.

Christina Verchere, directorul executiv al Petrom avertizează că piața de energie ar putea cădea din cauza prețurilor mari care determină consumatorii mari să-și reducă activitatea.

Deși are capacități de producție închise benevol, România importă energie

Preţurile mari la energie, şi nu doar neapărat cele la carburanţi, încep să provoace distrugerea cererii, spune Christina Verchere, CEO al Petrom pentru Ziarul Financiar.

„Ceea ce vedem în acest context de piaţă volatil este că preţurile încep deja să provoace distrugerea cererii. Acest lucru este mai vizibil în cazul gazelor şi energiei şi mai puţin în cazul carburanţilor“, spune Christina Verchere, cel mai puternic executiv din România, la conferinţa de după publicarea rezultatelor Petrom. „Consumul de gaze naturale în România a scăzut cu 13% în S1/2022 în special din cauza preţurilor mai mari la energie, ca urmare a contextului geopolitic şi dezechilibrelor de pe piaţă“, adaugă ea.

„Trebuie să ţinem cont şi de efectul mare de bază, deoarece în primele luni din 2021 consumul a fost la niveluri neobişnuit de mari ca urmare a vremii reci. Cererea de energie în România a scăzut cu 5% faţă de perioada similară din anul anterior, iar România a fost un importator net de energie, deoarece producţia internă a scăzut cu 8% în primele 6 luni“.

Aceeaşi tendinţă de scădere se observă şi pe carburanţi. „Pe partea de retail, cererea de carburanţi a scăzut cu 2% în al doilea trimestru al anului şi cea mai mare scădere a fost în iunie. Totuşi, scăderea a fost contra­balansată de creşterea din primul trimestru“.

Similare:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Recent Comments