25.7 C
Județul Gorj
joi, iulie 25, 2024
- Advertisment -
AcasăAdministratieNormele de aplicare a Legii Anticancer întârzie să apară

Normele de aplicare a Legii Anticancer întârzie să apară

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, nu dă niciun semn cum că ar lua vreo măsură privind aplicarea Legii Anticancer. Forma inițială trecuse prin Parlament și devenise lege, normele de aplicare fiind așteptate pentru 1 iulie.
Ceea ce pare că nu înțeleg social democrații și, mai grav, Ministrul Sănătății, este faptul că pentru pacienții oncologici această nouă amânare a legii reprezintă și amânarea găsirii unui tratament pentru o șansă la viață.
Ministerul Sănătății trebuia să aibă deja pregătite normele de aplicare, care să se aplice de la 1 iulie, însă, în loc de acestea, ministerul a anunțat că a fost elaborată o variantă „corectată” a planului, care a fost recent lansată în dezbatere publică.
Alexandru Rafila a declarat că este vorba doar despre „o corecţie” care trebuie adusă planului, întrucât sunt elemente care „împiedică finanţarea corespunzătoare” a programelor dedicate pacienţilor şi pe de altă parte „exclud numeroase” categorii de pacienţi oncologici.

„Foarte multe dintre prevederile Planului Naţional de Combatere a Cancerului au fost deja aplicate prin noul Contract-cadru. Echipa de specialişti, cei mai reputaţi specialişti în oncologie din România, lucrează de şase luni la aceste norme”, a declarat ministrul Rafila, citat de Agerpres.

Senatorul Nicoleta Pauliuc, preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale, îl critică pe Alexandru Rafila (PSD) pentru refuzul acestuia de a implementa Planul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului aprobat de Parlamentul României. Aceasta consideră că elaborarea unui nou plan anti-cancer de către Ministerul Sănătăţii este nelegală, fiind o formă de a trage de timp şi de a nu aplica proiectele asumate prin vot în Parlament de către puterea politică.

“Ultima zi în care ministrul Rafila ar trebui să prezinte normele de aplicare a Legii de aprobare a Planului naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
Nu ştiu dacă, în cazul domnului Rafila, discutăm de neputinţă, de rea-voinţă sau de un orgoliu personal care nu-i permite să înțeleagă că, în lupta cu cancerul, fiecare întârziere în aplicarea unei legi favorabile acestora se măsoară în vieți omenești.
Ştiu însă două lucruri:
1. Pacienţilor oncologici din România le-a ajuns cuţitul la os. Sunt atât de multe probleme în sistem – de la lipsa unor citostatice de bază, până la o birocraţie sufocantă – încât mămăliga este pe punctul de a exploda. Sentimentul care îi încearcă, pe bună dreptate, pe pacienţii de cancer este că, dacă Legea de aprobare a Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului transpus de Parlamentul României în lege nu este aplicată acum, nu va exista niciodată o schimbare în bine în tratamentul și calitatea vieții lor.
2. Un ministru al României este obligat să respecte legea. Separaţia Puterilor în stat îi impune unui reprezentant al Puterii Executive să aplice hotărârile Puterii Legislative. Altfel, există consecinţe inclusiv juridice prin refuzul aplicării legii. Iar domnul Rafila trebuie să înţeleagă că se joacă cu focul.
Încă am speranţă că, în al doisprezecelea ceas, Dumnezeu îi va arăta domnului ministru Rafila drumul cel bun, că vom avea normele de aplicare ale Planului anti-cancer, că va începe implementarea legii şi vom salva vieți.”, a transmis Nicoleta Pauliuc.

Similare:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Recent Comments