24.5 C
Județul Gorj
marți, mai 21, 2024
- Advertisment -
AcasăSocialConcluziile lui Burduja în urma întâlnirilor oficiale din Qatar și Emiratele Arabe...

Concluziile lui Burduja în urma întâlnirilor oficiale din Qatar și Emiratele Arabe Unite!

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a avut o serie de întâlniri oficiale în Qatar și Emiratele Arabe Unite. In urma discuțiilor purtate acolo acesta a ajuns la concluzia că ”România își permite să treacă de la cărbune la gaz, pentru că are”. 

“Etapa a doua a vizitei de nivel înalt a Prim-Ministrului României la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite. Am reușit să finalizăm ieri negocierile între Hidroelectrica și MASDAR, prin care cei doi mari jucători vor înființa până la finalul lunii iunie un JV (companie de proiect), axat pe trei tehnologii: parcuri solare; panouri flotante pe lacurile de acumulare, proiect în premieră; stocare în baterii. Țintă asumată este de minim 2000MW în următorii trei ani, ceea ce înseamnă investiții de peste 1,5 miliarde euro pentru România. Felicit cele două echipe pentru rezultatul negocierilor.

Astfel, Hidroelectrica bate palma cu una dintre cele mai mari companii de profil din lume. Pentru România, acordul înseamnă acces la energie mai ieftină și mai sigură, iar stocarea în baterii este esențială pentru echilibrarea sistemului energetic național.

În context, au avut loc întâlniri la nivel înalt cu Șeicul Mohammed bin ZAYED AL NAHYAN, Președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul Emiratului Abu Dhabi, cu Dr. Sultan Al Jaber, CEO ADNOC, președinte Masdar și coordonator al COP28, precum și cu conducerile marilor companii Mubadala, IHC și TAQA. Proiectele de interes au inclus: perimetrele pentru centrale eoliene offshore în Marea Neagră, cu un potențial major de până la 76GW în zona românească; interconectorul în curent continuu Est-Vest (HVDC); Tarnița-Lăpuşteşti; programul nuclear civil românesc (unitățile 3&4, SMR); gazele din Marea Neagră.

Capitalul din EAU este pe măsura ambiției și competenței acumulate aici, iar mesajul partenerilor strategici emirieni a fost extrem de pragmatic: vrem să ne mișcăm repede și să facem proiecte mari împreună. România are cel mai atractiv mix energetic din UE, are acces la miliarde de euro din fonduri europene, are specialiști și proiecte mature. Și avem aici, în Abu Dhabi, tot sprijinul de care avem nevoie.

Înainte, împreună ↗️🇷🇴

#energiepentruonouaromanie

#ministerulenergiei

#SebastianBurduja “, a transmis Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Similare:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Recent Comments