25.4 C
Județul Gorj
duminică, iulie 21, 2024
- Advertisment -
AcasăEconomieAlarmant! Românii nu mai au bani de gaze, electricitate și benzină

Alarmant! Românii nu mai au bani de gaze, electricitate și benzină

 Deși România îşi produce peste 95% din electricitatea necesară, peste 70% din necesarul de gaze şi o treime din petrol, consumatorii români nu au niciun avantaj de preţ.

Cererea de benzină şi de motorină s-a comprimat cu 2% în al doilea tri­mestru al anului după o creştere de 7% în primele trei luni, arată datele OMV Petrom, aceasta fiind primul semnal că scumpirile de la pompe nu mai pot fi susţinute de consumatori. De altfel, tot datele producătorului de petrol şi gaze arată că dacă în al doilea trimestru din 2021 barilul de ţiţei se tran­zacţiona cu 69 de dolari, media pe perioada similară din 2022 a sărit la 114 dolari pe baril, citează Ziarul Financiar.

Pentru al doilea trimestru al anului, cererea de gaze naturale s-a redus cu 19%, după o scădere de 11% în primul trimestru, iar cea de energie electrică s-a diminuat cu 6% după un minus de 4% în primul trimestru al anului. Atât gazul natural, cât şi energia electrică au trecut prin scum­piri semnifica­tive faţă de 2021. Astfel, gazul a ajuns în al doilea trimestru din 2022 la 102 euro/MWh, de peste 4 ori mai scump faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce preţul energiei a ajuns la 202 euro/MWh de la numai 66 de euro pe MWh în al doilea trimestru din 2021. Dincolo de iarna blândă, care a venit cu un consum redus de resurse, scăderea cererii din zona industrială a fost un factor esenţial în comprimarea cererii.

Marii consumatori își suspendă activitatea

Spre exemplu, Azomureş, cel mai mare consumator de gaze naturale din ţară şi principalul produ­cător de îngrăşăminte, şi-a suspendat temporar activitatea de producţie de amoniac, din cauza preţurilor la gaze, a anunţat luna tre­cută compania. Azomureş este cel mai im­portant producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România. Compania abia îşi reluase activitatea în aprilie, după ce producţia combinatului fusese sistată timp de 4 luni de zile tot din cauza preţului ridicat la gazul natural.

Un alt exemplu este cel al Alum Tulcea unde s-a decis suspendarea temporară a operaţiunilor de producţie de alumină pentru o perioadă estimată de 17 luni, în contextul exploziei preţurilor la energie electrică şi la gaze. În urma acestei măsuri, aproximativ 500 de angajaţi urmează sa fie disponibilizaţi la fabrica din Tulcea, în timp ce uzina va păstra un grup-cheie de specialişti.

Analiză făcută de Ziarul Financiar.

Similare:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Recent Comments