-0.1 C
Județul Gorj
joi, decembrie 12, 2024
- Advertisment -
AcasăEconomieGreenpeace România atacă, din nou, Complexul Energetic Oltenia

Greenpeace România atacă, din nou, Complexul Energetic Oltenia

Conducerea CEO susținută de Guvernul liberal a propus un plan de restructurare al companiei care permite menținerea independenței energetice a României, a activității, a locurilor de muncă și a economiei județului Gorj. Deși avantajele planului de restructurare  sunt evidente, Greenpeace încearcă să convingă Comisia Europeană să respingă planul de restructurare, periclitând astfel mii de locuri de muncă și viitorul energetic al țării.

România este singurul stat European fără mix energetic deși, de-a lungul anilor au existat mai multe proiecte care ar fi putut plasa sistemul energetic național pe un loc competitiv în piața de energie europeană. Greenpeace notează însă că:

Complexul Energetic Oltenia încearcă vigilența Comisiei Europene:

cere peste 1 miliard de euro pentru a se restructura și decarbona, dar își crește considerabil emisiile de CO2 în următorii 10 ani.

O analiză făcută de Greenpeace România a descoperit că planul de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia (CEO), în valoare totală de peste 1,3 miliarde de euro, duce la creșterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% în 2030 și contravine principiilor de acordare a fondurilor europene. Greenpeace va solicita Comisiei Europene deschiderea unei anchete și a sesizat autoritățile responsabile din România”.

Vor să închidă tot!

Războiul dintre Complexul Energetic Oltenia și Greenpeace este mult mai vechi! Cei de la organizația de protecție a mediului și-au asumat ca obiectiv să închidă producția de energie pe bază de carbine din România. Mulți specialiști se întreabă, legitim, de ce nu acționează la fel de categoric și în celelalte state care produc energie pe bază de carbine, de ce numai în România blochează cariere și atacă companiile producătoare de energie în toate forurile naționale și internaționale.

Solicităm Ministerului Energiei, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernului României, Ministerului Investițiilor și Proiectelor  Europene și Consiliului Concurenței să analizeze cu luciditate aceste informații, să oprească sprijinirea producției de energie pe bază de cărbune și să comunice o dată clară și un plan realist pentru eliminarea cărbunelui din mixul energetic național. Nu mai avem timp de pierdut. Vrem ca România să devină un lider în combaterea schimbărilor climatice, într-o Europă mai ecologică, cu emisii scăzute de carbon și aer curat pentru locuitorii ei.” a declarat Vlad Cătună, campaigner Greenpeace România.

România a acceptat obiectivele Uniunii Europene de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 dar a argumentat de ce, până atunci, are nevoie de sprijin pentru a crește producția de energie verde. Perioada la care face referire Greenpeace este exact cea în care România și-a recunoscut vulnerabilitatea și a anunțat că abia la jumătatea anului 2021 va avea o evaluare clară, din toate punctele de vedere, cu privire la calendarul pe care-l va putea respecta din punct de vedere al renunțării la combustibili fosili.

Similare:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Recent Comments