8.4 C
Județul Gorj
vineri, februarie 23, 2024
- Advertisment -
AcasăSocial”Artă și Meșteșug de Ziua Națională a României”, la final

”Artă și Meșteșug de Ziua Națională a României”, la final

Proiectul ”Artă și Meșteșug de Ziua Națională a României”, ediția a II-a, lansat de Primăria Comunei Polovragi, în parteneriat cu Școala Populară de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, Asociația Interculturală Româno-Elenă Dacia din Atena și Asociația Românilor Carpatia din Salonic, și finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a ajuns la final.

Astfel, pe 01 și 02 decembrie 2023,  la Salonic și Atena, peste 500 de români au petrecut cu bucurie împreună la marele evenimentArtă si meșteșug de Ziua Națională a României„.

“Muzica, jocul și voia bună, alături de meșteșugurile tradiționale, au reprezentat ingredientele acestor două întâlniri autentice românești, pe meleaguri elene, două spectacole de suflet, dedicate comunităților de români din Salonic și Atena.

Participanții și iubitorii muzicii populare românești ne-au demonstrat, încă o data, obiceiurile, tradiția, limba și muzicapopulară sunt comoara noastră și trebuie păstrată cu sfințenie.

Maria Loga, Claudia Dascălu, Raluca Elena Ghișe, Amelia Carcalicea,Yasmine Polacek, Ștefan Popescu, Ion Drăgan, acompaniați de orchestra Ansamblului Folcloric ”Maria Lătărețu” a Școlii Populare de Arte  ”Constantin Brâncuși Târgu Jiu, au încântatromânii veniți la marea sărbătoare cu muzică populară românească, din toate zonele etnofolclorice ale României. Totodată, AnsamblulFolcloricCheile Oltețului” al UAT Polovragi a prezentat suite de dansuri populare specifice tuturor regiunilor istorice românești, oferindu-le participanților o incursiune vibrantă în diversitatea șifrumusețea dansurilor populare românești.

Comunitățile de români din Salonic și Atena au avut ocazia participe la demonstrațiile meșterilor populari și cunoascătehnicile folosite de aceștia. Covoare țesute la război, straiepopulare, brăciri, obiecte din lemn, icoane... Toate au fost realizatedupă practici învățate din străbuni de către meșterii populari: Liliana Arapu – țesut, Alina Coconu – iconărit și artă decorativă, Irina Ciuncanu – port popular, Marian Măgureanu – olărit și Ștefan Strâmtu-arta lemnului.

Parteneri în proiect au fost:

Școala Populară de Arte «Constantin Brâncuși» Târgu Jiu

Asociația Interculturală Româno-Elenă «Dacia» – Atena

Asociația Românilor «Carpatia» – Salonic“, transmite Școala Populara de Arte Târgu Jiu. 

Similare:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Recent Comments