Atacurile la sistemul energetic românesc par că nu se mai termină! La sesizarea unor organizații de protecția mediului, Comisia Europeană a emis o informare potrivit căreia începe o anchetă cu privire la ajutorul de stat oferit Complexului Energetic Oltenia anul trecut, dar și cu privire la planul de restructurare al companiei.
Comisia are îndoieli cu privire la conformitatea Planului de restructurare și a schemei de suport cu termenii din Ghidul privind ajutoarele de salvare și restructurare. CEO riscă plata unor penalități de aproape un miliard de euro dacă planul nu este modificat și apoi, aprobat de Comisie până la finalul lunii aprilie. Compania are nevoie de sumele prevăzute în planul de restructurare ca să achiziționeaze certificatele de carbon, altfel va intra în insolvență(n.r. în cel mai mun caz) .
De parcă atacurile externe n-ar fi destul, de aproape o lună sunt proteste în Piața Prefecturii din Târgu Jiu, câțiva sindicaliști solicitând reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare a tuturor angajaților companiei. Parlamentarii PNL au avut constant discuții cu protestatarii, dar fără rezultat.
”Cei care vor legea au alte interese în spate. O formă ușoară de a intra în insolvență este acest populism ieftin” a declarat deputatul PNL Gheorghe Pecingină, referindu-se la reducerea vârstei de pensionare a angajaților Complexului Energetic Oltenia, pentru care au loc proteste de peste o lună, la Târgu-Jiu.
Atât Dan Vîlceanu cât și Gheorghe Pecingină au explicat că, dacă s-ar reduce vârsta de pensionare, 3000 de angajați ar beneficia imediat, iar restul de 9000 ar intra în șomaj pentru că CE Oltenia n-ar avea bani să achite contribuțiile și ar intra în insolvență.