Bilanțul primarului de Turceni, după ultimul an de mandat

"𝐀 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐮𝐭 𝐮𝐧 𝐚𝐧, 𝐜𝐮 𝐛𝐮𝐧𝐞, 𝐜𝐮 𝐫𝐞𝐥𝐞, 𝐮𝐧 𝐚𝐧 𝐝𝐢𝐟𝐞𝐫𝐢𝐭 𝐟𝐚ță 𝐝𝐞 𝐭𝐨ț𝐢 𝐜𝐞𝐢𝐥𝐚𝐥ț𝐢", a anunțat Cristina Cilibiu, primarul de Turceni, care și-a...

3 pacienți ai Spitalului Târgu Cărbunești au murit! 13 bolnavi transferați la SJU Târgu Jiu

În urma declanșării planului Roșu de Intervenție la nivelul județului Gorj, ca urmare a situației de la Spitalul Covid Târgu-Cărbunești, la nivelul Spitalului Județean...

Altar pentru judecătoarea Moța, moartă de Covid 19

O judecătoare în vârstă de 54 de ani din cadrul Tribunalului Gorj a decedat în Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, în urma infectării...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Guvernul României a adoptat joi bugetul de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2020 al Complexului Energetic Oltenia. A fost nevoie de rectificarea bugetului deoarece veniturile au scăzut cu 35%. La începutul anului, Guvernul condus de Ludovic Orban a asigurat sumele necesare pentru achiziționarea certificatelor CO2, fără de care activitatea companiei era în pericol.

 

 

Veniturile totale au fost diminuate cu 35,97% față de bugetul aprobat pe anul 2020, ca urmare a scăderii producției de energie electrică și a producției de cărbune, concomitent cu reducerea cheltuielilor totale cu 22,08% față de bugetul aprobat pe anul 2020, ceea ce conduce la un rezultat brut negativ în sumă de 1.136.948 mii lei, susține Ministerul Economiei în nota de fundamentare.

În plus, sunt precizări legate de lipsa cererii de energie ca urmare a reducerii activității în economia națională generată de măsurile luate de Guvern pentru reducerea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2 concomitent cu scăderea prețului la energia electrică.

În primele 6 luni ale anului, din cauza crizei sanitare la nivel național și mondial, prețul mediu de vânzare al energiei electrice realizat a fost de aproximativ 249 lei/MWh față de 298 lei/MWh prognozat a se realiza în anul 2020, se mai arată în documentul oficial.

În același timp, prețul certificatelor de CO2 se menține la un nivel ridicat, ceea ce conduce la un rezultat brut negativ majorat cu 306.948 mii lei, iar creșterea prețurilor certificatelor crește și povara societății.

În anul 2019, rezultatul brut a fost negativ, de 855.551 mii lei, cheltuielile cu certificatele de CO2 fiind de aproximativ 1.271.171 mii lei (aproximativ 24 Euro/certificat). În bugetul aprobat pe anul 2020 s-a estimat un rezultat brut negativ de 830.000 mii lei, cheltuielile cu certificatele de CO2 fiind de aproximativ 1.403.096 mii lei (aproximativ 27,5 Euro/certificat).

În aceste condiții, pentru a putea compensa, prin prețul energiei electrice, creșterea peste 27,5 Euro/certificat, ar trebui ca prețul energiei electrice produse de Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. pe piața românească de energie să fie majorat de la 249 lei/MWh, la valori de peste 76 euro/MWh (peste 360 lei/MWh), iar la o creștere preconizata de circa 30 euro/certificat, prețul aceleiasi companii să fie de peste 78 euro/MWh (370 lei/MWh).

Bugetul rectificat al CE Oltenia, aprobat de Guvern